Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024



Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Ναυτία κύησης
           

Πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη: απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

1) Τι είναι η πρωινή ναυτία και πότε εμφανίζεται;
Η πρωινή ναυτία, ή ναυτία στην εγκυμοσύνη, είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά την κύηση. Η παρουσία της αναφέρεται έως και σε 70% των εγκύων, με έναρξη περίπου στις 6 εβδομάδες κύησης. Τα συμπτώματα είναι τυπικά εντονότερα κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ βελτιώνονται κατά τη διάρκεια του δευτέρου, ωστόσο μπορούν δυνητικά να εμφανιστούν καθόλη τη διάρκεια της κύησης, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, παρά την ονομασία «πρωινή» ναυτία.

2) Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;
Η πρωινή ναυτία εκδηλώνεται συνηθέστερα με το χαρακτηριστικό αίσθημα ναυτίας (ζάλης, αναγούλας, τάσης προς εμετό), η οποία μπορεί να ακολουθείται και από εμετό. Συχνά, το δυσάρεστο αυτό αίσθημα πυροδοτείται από ορισμένα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος, συχνότερα από ορισμένες οσμές (συνήθως ιδιαίτερα έντονες, όπως ισχυρά αρώματα, έντονη δυσωδία, πτητικές ενώσεις όπως βενζίνη, χρώματα κλπ) ή από ορισμένες τροφές (συνήθως λιπαρές, καυτερές κλπ).

3) Πώς προκαλείται η πρωινή ναυτία;
Ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί στην εμφάνιση πρωινής ναυτίας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Πιθανότατα όμως, πρόκειται για αποτέλεσμα της δράσης πολλών υποκείμενων παθοφυσιολογικών μηχανισμών, με τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την κύηση στο σώμα της γυναίκας να αποτελούν την πιο πιθανή κύρια αιτία. Γενικά, γυναίκες οι οποίες είχαν συμπτώματα ναυτίας ή εμετού και πριν την κύηση (λόγω άλλων, άσχετων παραγόντων, όπως ναυτία λόγω κίνησης ή ημικρανίες), αυτές που εμφάνισαν πρωινή ναυτία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή αυτές με πολλαπλή κύηση (δίδυμα, τρίδυμα).

4) Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω την πρωινή ναυτία;
Τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας μπορούν να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν με μη φαρμακευτικά μέσα. Μερικές απλές συμβουλές που συχνά βοηθούν είναι:
• Να τρώτε λίγα κράκερ ή ψωμί του τοστ το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, για να «ηρεμήσει» το στομάχι σας.
• Να προτιμάτε 5 ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα, αντί για 3 μεγαλύτερα.
• Να αποφεύγετε τα πικάντικά ή λιπαρά φαγητά. Να προτιμάτε ουδέτερες τροφές, όπως μπανάνες, ρύζι, ψωμί του τοστ, σκέτες ψητές πατάτες, σούπες, σόγια κλπ.
• Να καταναλώνετε μερικά υγιεινά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα, όπως γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς κλπ.
• Να αποφεύγετε έντονες οσμές και να αερίζετε καλά τους χώρους του σπιτιού.
• Να λαμβάνετε τα συμπληρώματα και βιταμίνες της κύησης μαζί με ένα σνακ. Εάν λαμβάνετε και συμπλήρωμα που περιέχει σίδηρο, δοκιμάστε να το λαμβάνετε το βράδυ.
• Να μένετε ενυδατωμένη μέσα στη μέρα, πίνοντας νερό, τσάι ή άλλα ροφήματα.

5) Πρέπει να με ανησυχήσει η πρωινή ναυτία;
Η τυπική πρωινή ναυτία είναι μία αναμενόμενη εκδήλωση κατά την κύηση, η οποία συχνά προκαλεί αίσθημα ναυτίας για ένα μικρό διάστημα μέσα στη μέρα, ενδεχομένως εμετό μία ή δύο φορές και υποχωρεί από μόνη της, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί με την πιο σοβαρή μορφή της, οπότε και η γυναίκα βιώνει έντονη ναυτία η οποία διαρκεί ώρες με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα εμετών. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερέμεση κύησης και εμφανίζεται στο 3% των εγκύων. Ανησυχητικά συμπτώματα της υπερέμεσης κύησης, τα οποία θα πρέπει να αναφέρετε άμεσα στο γιατρό σας είναι:
• Περισσότερα από 3 επεισόδια εμετού καθημερινά.
• Αδυναμία να «συγκρατήσετε» υγρά και τροφές στο στομάχι σας για πάνω από 24 ώρες.
• Σημεία σοβαρής αφυδάτωσης
  o Μείωση των ούρων ή καθόλου ούρα για πάνω από 8 ώρες
  o Σκουρόχρωμα ούρα
  o Ορθοστατική υπόταση (ζαλάδα όταν σηκώνεστε από την καθιστή ή οριζόντια θέση)
• Απώλεια πάνω από 2 κιλών σωματικού βάρους.

6) Μπορεί η πρωινή ναυτία να βλάψει το μωρό μου;
Η απλή ναυτία της κύησης τυπικά είναι ακίνδυνη για το έμβρυο. Ωστόσο, η υπερέμεση κύησης που περιγράφηκε παραπάνω είναι επικίνδυνη, ειδικά όταν οδηγεί σε αφυδάτωση και υποθρεψία λόγω των επαναλαμβανόμενων εμετών. Εάν υποπτεύεστε πως πάσχετε από υπερέμεση κύησης πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό σας.

7) Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία;
Εάν τα συντηρητικά μέτρα αποτύχουν, ή σε πιο βαριές περιπτώσεις, υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Μία συχνή επιλογή, είναι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 (πυριδοξίμη) και δοξυλαμίνης (NUPERAL), τα οποία έχουν κατευναστική δράση. Άλλες επιλογές είναι τα διάφορα αντιεμετικά, τα οποία περιέχουν πολλές υποκατηγορίες σκευασμάτων, όπως αντισταμινικά, αντιχολινεργικά κλπ, το καθένα με το δικό του τρόπο δράσης και παρενέργειες. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χάπι στο στομάχι σας λόγω εμετού, τα σκευάσματα διατίθενται και σε ενέσιμη μορφή, ή με τη μορφή υποθέτων. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για να βρείτε τη βέλτιστη λύση που ταιριάζει σε εσάς.

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο